Wednesday, April 7, 2010

Η πΓΔΜ Μελετά Πρόσφατη Πρόταση Φιλίας από τη Βουλγαρία

Η BalkanInsight.comαπό το Σεράγεβο, σε δημοσίευμα της 11ης Μαρτίου 2010 παρουσιάζει Έκθεση του Sinisa-Jakov Marusic αναφορικά με την ανωτέρω πρόταση. Ειδικά μας πληροφορεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ στα Σκόπια εξετάζει σοβαρά το περιεχόμενο του σχεδίου συνθήκης για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας που προτείνει η Βουλγαρία,

"Μόλις η εσωτερική ανάλυσή μας θα τελειώσει, θα ενημερώσουμε τις Βουλγαρικές Αρχές σχετικά με τη θέση μας", δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου κ. Petar Culev

Την Τρίτη [9 Μαρτίου] η Σόφια ανακοίνωσε ότι είχε αποστείλει στα γειτονικά Σκόπια ειδική πρόταση για μια συνθήκη φιλίας, εν μέρει για να απαλείψει «τον πελέκι» του παρελθόντος . Η ενέργεια αυτή στοχεύει επίσης στην εξάλειψη των κηρυγμάτων μίσους στα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες.

«Θεωρούμε ότι το κείμενο αυτό ως βάση για μια σχετική συνθήκη με το Κράτος των Σκοπίων. Ελπίζουμε ότι οι Αρχές σας θα αντιμετωπίσουν σοβαρά το θέμα και ότι θα είμαστε σύντομα σε θέση να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες συνομιλίες για την υπογραφή της συνθήκης αυτής», δήλωσε σε δημοσιογράφο της ημερήσιας Dnevnik , η εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων κα Vesela Cherneva, Επεσήμανε, ωστόσο σχετικά με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, ότι η Βουλγαρία δεν θα δεχθεί ως όρο την υποστήριξή των φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ να εισέλθει στην ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αν και τα Σκόπια και η Σόφια έχουν επίσημα φιλικές σχέσεις, τα δύο κράτη επεξηγούν αντίθετα ορισμένα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τις δύο πλευρές. Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει εντάσεις στο παρελθόν.

Ενώ πολλοί Βούλγαροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εθνική καταγωγή «των Μακεδόνων» [Σκοπιανών] είναι βουλγαρική, Σλαβομακεδόνες ιστορικοί παρουσιάζουν τη «Μακεδονική» ταυτότητα ως ξεχωριστή εθνότητα.

Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για τις μειονότητες. ΟΙ Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι μια σημαντική «Μακεδονική» μειονότητα κατοικεί στη δυτική Βουλγαρία, ενώ η Σόφια λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Βούλγαροι. Η Σόφια προσάπτει, επίσης, ότι οι Βούλγαροι που ζουν στη πΓΔΜ υπόκεινται σε καταστολή [καταπιέσεις].
Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ είχαν υπογράψει δήλωση αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας το 1999. Με αυτή τη δήλωση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη αναλάβουν εχθρικές ενέργειες η μία χώρα εναντίον της άλλης, ούτε την υποστήριξη ακτιβιστών που προσπάθησαν να βλάψουν την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα του κάθε κράτους.

Η νέα πρόταση-σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, των υποδομών, ενεργειακά έργα, και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.


Σημείωση : Οι Βούλγαροι δεν αρέσουν την ιδέα ότι τα Σκόπια υπέκλεψαν βουλγαρικές παραδόσεις, γιορτές, γλώσσα, και ιστορικές προσωπικότητες δημιουργώντας μια νέα εθνότητα που έχει για πολιτισμό, γλώσσα, κληρονομιά και ιστορικές παραδόσεις δικά της [βουλγαρικά] και τα ενσωμάτωσαν κάτω από τον αδύναμο τίτλο "Μακεδονικά." Επίσης, η Ελλάδα δεν είναι ενθουσιασμένη σχετικά με τα Σκόπια που πήραν συγχρόνως αρχαίες ελληνικές ιστορικές προσωπικότητες, παρουσιάζοντάς τες ως "Μακεδόνες." Αν γινόταν και οι δύο αυτές χώρες και μπορούσαν να εξεύρουν κοινά σημεία στο θέμα αυτό θα προοδεύανε τόσο πολύ, ώστε τα Σκόπια θα αναγκάζονταν να αλλάξουν «τραγούδι»!

No comments:

Post a Comment