Wednesday, January 19, 2011

Επίδειξη ισχύος από τον Γκρούεφσκι

Άλλη μία επιτυχία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Της Αγγελικής Σπανού

Σε επιδείξεις διπλωματικής ισχύος αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προχωρά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι ενόψει της συνάντησης των διαπραγματευτών, κυρίων Βασιλάκη και Γιόλεφσκι, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στις 9 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.
Η κυβέρνησή του αναλώνεται στην προσπάθεια εξασφάλισης αναγνωρίσεων της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από αφρικανικές χώρες, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πραγματικότητα υπερβαίνει τις διαπραγματεύσεις. Με ενθουσιασμό αντέδρασε η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στην αναγνώριση από τη Ζιμπάμπουε την προηγούμενη εβδομάδα και χθες από τη Βολιβία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Βρέμε” των Σκοπίων, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η διπλωματία της ΠΓΔΜ κατά την προηγούμενη περίοδο έλαβε οδηγίες από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Γκρούεφσκι να ασκηθεί πολιτική πιέσεων σε χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, ώστε να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ υπό το συνταγματικό της όνομα, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση στον ΟΗΕ για την απόρριψη της προσωρινής και την αποδοχή της συνταγματικής ονομασίας.
Μία τέτοια εκδοχή, λένε οι ίδιες πηγές της εφημερίδας, θα ληφθεί υπόψη σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα αλλάξουν πορεία και κινηθούν σε κατεύθυνση μη ευνοϊκή για την ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ΠΓΔΜ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σερβίας σχετικά με το αίτημά της για διεξαγωγή ψηφοφορίας στον ΟΗΕ σχετικά με το Κόσοβο. Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ υπό την προσωρινή ονομασία, πιθανότατα δεν θα στηρίξουν την απόφαση που ενδεχομένως θα υπερψηφίσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της ΠΓΔΜ.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν εντελώς αναποτελεσματική αυτή τη στρατηγική του κ. Γκρούεφσκι, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν είναι ρεαλιστική η επιδίωξη των Σκοπίων για ανατροπή μέσω ΟΗΕ, αλλά δεν κρύβουν και την απογοήτευσή τους για την αντιπαραγωγική στάση της ΠΓΔΜ.

No comments:

Post a Comment